Lavkarbo Stamppot




Stamppot er en ultratradisjonell Nederlandsk rett bestående av potetmos med diverse grønnsaker og noen ganger frukt, og eventuelt kjøtt. Det finnes utallige versjoner og jeg tror jeg har smakt de aller fleste opp gjennom oppveksten :)
En av mine favoritter er stamppot med surkål (skikkelig sur surkål) og med grønnkål (boerenkool). 

Idag fikk jeg lyst på preiprol, som er en stamppot med purreløk. Jeg kan jo selvsagt ikke spise potetstappe og jeg hadde dessuten glemt å kjøpe purreløk. Vårløk hadde jeg derimot, i bøtter og spann! Resultatet ble da selvsagt stamppot av sellerirotstappe med vårløk! Spis som den er eller som tilbehør til pølser eller annet kjøtt. Kjempegodt!


Stamppot - Fett & Forstand style 
1 medium sellerirot (min var 700'ish gram)

35 g meierismør (0,5 x vekten til selleriroten)
7 ss kremfløte (1 x vekten til selleriroten)
50-60 g vårløk
100 g bacon
Revet ost til topping
muskat, salt og pepper

Forvarm ovenen til 220°C. Rens selleriroten og kutt den i terninger. Dampes på rist til de er møre. Kjør i foodprosessor sammen med smør og fløte og smak til med salt, pepper og muskat. 
Stek baconterninger, vend inn vårløk helt til slutt (forvell) og rør det inn i sellerirotstappa. Ha over i en ildfast form, strø ost på toppen og gratiner i 15 - 20 minutter (til osten er gylden).
 



Velbekomme :)

0

Skriv en ny kommentar