KetoKos pt. I

La meg herved presentere:
"You're Nuts" (Nugatti type) - "Ebony & Ivory" (Milky Way type) - "High On Coco" (Bounty type) 


Oppskriftene er selvkomponerte og selvuttenkte (bortsett fra "You're Nuts". Den er inspirert av denne oppskriften)

Det er lov  å unne seg på keto/lk. Det mener jeg bastant!
Ingenting er svart hvitt.
Det er tross alt et kosthold man potensielt og forhåpentligvis skal leve med resten av livet.
Folk har sterke meninger om tema, og mange er hellig overbevist om at deres syn er den eneste riktige.
Heldigvis skal ikke disse menneskene leve livet ditt, du skal.
Jeg lever på ketogen kost. Lever.  

Jeg har aldri vært en "sweet tooth", men i bland får jeg skikkelig lyst på sjokolade. 
Her har jeg laget TRE varianter sjokoladepålegg, som kan nytes når du vil, hvor du vil. Men nok snikksnakk. Her er oppskriftene :) PS: Disse passer også perfekt som kakefyll/topping :) 

 

Sjokoladepålegg grunnoppskrift
1dl kremfløte
1dl kakaopulver
2ss sukrinmelis
4ss kokosmelkpulver (fås på internasjonale matbutikker og på nett)
2ss romtemperert kokosolje (Nøytral er best til Ebony & Ivory og Virgin kokosolje til High On Coco) 

Varm opp fløten til kokepunktet og ta av platen. Viktig at du ikke lar den koke opp. Sikt inn de tørre ingrediensene litt etter litt mens du rører godt. Sett til avkjøling. Vend inn kokosoljen i den avkjølte sjokoladen
. Nå endrer den konsistens og blir smøremyk. TIPS: Denne har en veldig rik sjokoladesmak. Liker du den litt mildere kan du justere ned mengden kakao og opp kokosmelkpulver.  

Ebony & Ivory
2dl fløte
4ss sukrinmelis
1ss kakaosmør
1ss kremost naturell
2-3 dråper vaniljeekstrakt/essens


Pisk kremen til den så vidt begynner å skille seg og avgi myse. Ha over i sil og press ut så mye som mulig av væsken. Ha tilbake oppi bakebollen, tilsett smeltet kakaosmør, kremost og vaniljedråper og bland godt. Visp til slutt inn sukrinmelisen.

Ha i glass sammen med lik del av grunnoppskrift sjokoladepålegg. Oppbevares kjølig men det kan være en fordel å la den hvile 10-15 i romtemperatur før den skal brukes.


High On Coco


En halv del grunnoppskrift sjokoladepålegg til 1 dl kokosmasse vendes inn. Oppbevares i kjøleskap men bør settes i romtemperatur 10-15 minutter før servering.
Voila :)

You're Nuts!
100g hasselnøtter
2 ss nøytral kokosolje
1 ss kakaosmør
1 - 2 ss kakaopulver (avhengig av hvor mørk du vil ha den)
2 ss sukrimelis
2 - 3 dråper vaniljeekstrakt/essens


Hasselnøttene ristes på bakebrett i ovnen i ca 5 minutter (til skallet begynne å slippe) på 200g midt i ovnen. La de avkjøle litt på brettet. Gni de mellom et rent kjøkkenhåndkle til du blir kvitt det meste av skallet. Jo mindre skall som er igjen på nøttene jo bedre. 
Ha nøtter i en foodprosessor eller en god blender. Først vil det bli mel. Kjør det til det begynner å klumpe seg sammen igjen, når teksturen minner om semulegryn. (se bilde under)
Smelt oljen i mikrobølgeovn eller i en panne og hell over i nøttene. Kjør de i blender til du får en flytende og jevn masse. Ha så i resten av ingrediensene og bland godt. Hell over på glass og oppbevar i kjøleskapet. 


Velbekomme :) 


"All you need is love. But a little
chocolate now and then doesn't hurt"
- Charles M. Schultz

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat


 

Chili poppers, Mozzarella sticks og en skikkelig digg bonus!

Jeg ble så lykkelig og fornøyd over den fantastiske vårrulldeigen jeg og venninna mi komponerte frem i går.
Jeg har tidvis tusen ideer i hodet og utålmodig som jeg er så måtte jeg bare teste ut noe jeg tenkte på i går og ikke greide gi slipp på, til tross for at jeg mangla sesammel. 
Chili poppers! Jeg bare elsker Jalapeno poppers - men siden jeg ikke har jalapeno i hus ble det like godt en chili variant istedenfor. Oppskrift etter fri fantasi. 

Jeg var som nevnt fri for sesammel, noe som egentlig passa ypperlig for da fikk jeg testa ut om det fettreduserte mandelmelet kunne funke istedenfor. Noe det gjorde! *wiiii*. Ellers er oppskriften den samme. Når det er sagt syntes jeg resultatet helt klart ble best med sesammel.
Du finner grunnoppskrift for deigen her.
 Du kan også bruke hvitvinseddik istedenfor eplecidereddik.  

Fyll til chili poppers
125 g Tine kremost
75g hvitost
75g Tine Tomatost
1 stk stor chili eller 2 små
10-15g vårløk

Finhakk chili og vårløk og bland godt inn i kremosten. Rasp ost og vend inn i kremostblandingen.
Den trenger ikke stå kjølig mens du lager deigen da den blir fast nok til å forme uansett.

Kjevle halve deigen ut så tynt som mulig mellom to smurte bakepapir. Del opp i ruter på circa 10x10cm. Form en halv spiseskje med ostemassen som en kule og legg i midten av ruten. Brett de sammen og rull forsiktig mellom hendene. Jeg frityrstekte mine. Men det går helt sikkert fint å steke de i stekeovn hvis du smører de med litt olje først. I stekepanne ville jeg anbefalt en annen fasong enn kuler, og steke i en blanding av nøytral kokosolje og smør :) Mozzarella sticks
Legg en halv spiseskje revet mozzarella i firkanten og form i ønsket fasong. Pass på at den er tett så det ikke pipler ut ost under steking. Jeg fikk en liten tennisball med overskuddsdeig. Jeg hater å kaste mat, og måtte finne noe å bruke resten av deigen på, så her får du er herlig bonusoppskrift!

Chilinøtter 
Klem deigen på størrelse med en femkroning og pakk en hel peanøtt inn. Rull forsiktig til deigen omkranser nøtten helt. Pass på, de blir veldig fort ferdige etter du slipper de i oljen :) 
Krydderblanding, ett dryss av hver;
Salt
Hvitløkpulver
Paprikapulver
Chilipulver

 

Ting tar tid, men elsker du chilinøtter er det vel verdt strevet :) 
NAMMENAM!


Velbekomme :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

100% egenkomponert - Keto Vårruller og Sweet Chili sauce!

Eksperimeringslørdag med ei venninne resulterte i denne fantastiske godsaken. Jeg er utrolig glad i asiatisk mat, så jeg ble mildt sagt superhappy når ideen fungerte. Denne oppskriften er nok til 6 mellomstore vårruller. Sausen bør lages minimum 2 timer før. :) 

Sweet chili sauce: 

5 dl vann
1,5 stk chili
1-2 fedd hvitløk
0,5 ts salt
1ss eddik
1 strøken ss sukrinmelis
1 strøken ss tagatesse (kan byttes ut mot mer sukrinmelis eller annen søtning)
0,5 - 1 ts gelatinpulver (følg anvisning på pakken. 1 ts gir litt tykkere resultat for de som liker det)

Kok opp vann og ha i alle ingrediensene foruten gelatin. Blandingen skal kokes til den er redusert til ca halvparten. Rør innimellom. Trekk kjelen av platen og ha i gelatin. 
Avkjøles i kjøleskap. 

 

Fyll til vårrull:

25g bønnespirer
50g gulrot
20g vårløk
100g kinakål
10g chili
litt bladselleri
litt persille
140g kylling eller annet kjøtt
70g bacon. 
25g bambusskudd
25g vannkastanjer

krydderblanding
E
n halv ts av hver:
koriander
paprikapulver
hvitløkpulver
karri
pepper
salt

1ss soyasaus


Fremgangsmåte:
Kutt vannkastanjer, bambusskudd og bacon i små terninger.
Resten av grønnsakene kuttes julienne (tynne strimler). Gjerne med spiralizer eller en zester.
Du kan selvsagt bruke kniv.
Kutt eller hakk kjøttet i småbiter. 
Stek bacon først, ha så i kjøtt, stek videre og ha i grønnsakene og krydderblanding til slutt. Det skal bare vendes inn i kjøttet før du tar panna av varmen. 

Deigen laga vi på slump basert på Fathead, men med andre og flere ingredienser. Vi holdt på å trikse til vi kom fram til en konsistens som kjentes ut som kunne kjevles veldig tynn, og håpa på det beste. 

Deig
75g sesammel (fettredusert)
100 g mozzarella og cheddar mix (ferdigraspa på pose, du kan sikkert bruke bare mozzarella)
2ss kremost
1 egg
1ts eplecidereddik
0,5 dl kokt vann
2ss kokosmel
4ts fiberhusk

 
Pisk sammen egg, sesammel, kokosmel, fiberhusk og vann til alt er godt blandet. 
Smelt ost og kremost i mikrobølgeovn eller i kasserolle, rør til alt er godt blandet. Ha ostemassen i resten av deigen og rør godt. Deigen er veldig seig så det kan være en fordel å bruke kjøkkenmaskin eller en god håndmixer. 
Kjevle ut mellom to smurte bakepapir så tynt som overhode mulig. Ha på fyll og brett den på følgende måte (bilde lånt fra Google. Jeg vet at deigen ikke er kjevla firkanta men prinsippet er det samme.)


 

Vi frityrstekte våre.
Jeg har ikke prøvd å steke denne i ovn men jeg vil anta det fungerer bra om du smører den inn med olje først.
Har du ikke frityrkoker kan du varme opp egnet olje i kjele og bruke for eksempel en pølseklype av jern for å vende og fiske opp vårrullen. Den er ferdig når gylden, ha så vårrullen på kjøkkenpapir eller avispapir for å trekke ut overflødig olje.
Velbekomme :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Spicy Hamburger med Baconion rings!

MmmMmmmMmmHamburger. 
Oppskrift som følger: 

 

Burger

400g kjøttdeig
En halv chili
Ett fedd hvitløk
En god dusk persille
3 eggeplommer (eggehviten skal brukes i hamburgerbrødene)
Salt og pepper etter smak

Gir 4 saftige hamburgere.

 

Hamburgerbrød
Etter inspirasjon fra denne

170g mandelmel (vanlig, ikke fettredusert)
5ss Fiberhusk
1ss
eplecidereddik
2ts bakepulver
1klype salt
3 eggehviter
3dl kokende vann
Litt sesamfrø å strø over 

Ha alt det tørre i en bakebolle. Hell oppi kokende vann, eggehvite og eplecidereddik. Bland til du får en fast deig. Form 6 små eller 4 store hamburgerbrød. Stekes på nederste rille i forvarmet ovn på 175grader i 50-60 minutter. 


 

Hamburgerdressing
2ss rømme
2ss majones
1ss sukkerfri ketchup
1ss olivenolje
litt paprikapulver
litt hvitløkspulver
et godt dryss tørket dill
1ts sukrinmelis

Bland alt og la godgjøre seg i kjøleskapet før servering. 


Baconion rings??
Slik: 


Enkelt og greit bacon snurret rundt løkringer.
Stekes i ovn på 160grader i 15-20 minutter (til sprø).
Alternativt kan de stekes i stekepanne :) Velbekomme :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Kyllingsalat med marinert champinjong og ristede valnøtter

I dag orka jeg bare ikke varmmat, så jeg komponerte isteden denne herlige salaten.
Denne må du bare prøve!
NB: Dressingen og den marinerte champinjongen bør hvile i kjøleskapet i minst 2 timer. 


Marinert Champinjong: 

150g små champinjonger i båter
4ss olivenolje
4ss soyasaus
en halv Chili
et fedd hvitløk
litt fersk persille

Bland soyasaus og olje og tilsett de finhakkede urtene og chili. 
Stek champinjong med en god klatt smør på svak varme til de såvitt er gylden. Ha over i oljeblandingen, bland, og sett til avkjøling. 


Karridressing: 

3ss rømme eller creme fraiche 
4ss majones
2ss nøytral olje
1 knivsodd koriander
1 knivsodd røkt paprika
1 knivsodd hvitløkspulver
1ts Karri
1ts sukrinmelis eller tilsvarende annen søtning
salt og pepper etter smak

Bland alle ingrediensene og sett til avkjøling i kjøleskap. 

Valnøttene ristet jeg i tørr stekepanne til de lager poppelyder. Pass på de blir fort svidd.  
Sprøstek baconterninger. 100g bør være nok til 2 porsjoner.
Ca Du kan bruke valgfri kyllingkjøtt, selv foretrekker jeg hel kylling med skinn som jeg skjærer opp selv. 

 

Du kan bruke hva du vil i ønsket mengde av grønt i salaten din, jeg brukte følgende: 
Minimais
Spisspaprika
Vårløk
Plommetomat
Hjertesalat
Agurk

Kutt salat og grønt i ønskede biter.
Ha på kyllingkjøtt og champinjong og dryss til slutt over bacon og valnøtter. Server gjerne karridressingen ved siden av. 

Håper det smaker :) .oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

 

 

Tagliatelle med kremet saus - Keto Style

Hvem på karbohydratredusert kosthold savner vel ikke pasta? I dag skal jeg dele den (hittil) beste pasta substitutten vi har smakt. Oppskriftens opprinnelse vites ikke men jeg fant oppskriften her. I tillegg skal jeg dele en av våre absolutt favoritter på middagsbordet, en egenkomponert creamy pastasaus.Tagliatelle
4 egg
125g Tine kremost
5ts Fiberhusk
Du kan bruke kremost naturell eller annen smak for spennende variasjoner. Kremosten bør være romtemperert.
H
vis du bruker et annet merke physillum enn Fiberhusk, må du bare prøve deg fram mht mengde.
Konsistensen skal minne om seig vaniljekrem.


Fremgangsmåte
Sett ovnen på varmluft 150°c.
Pisk eggene luftig med håndvisp eller kjøkkenmaskin.
Tilsett kremost og Fiberhusk og pisk til du får en jevn og fin røre.
La hvile i 10 minutter.

Pisk massen lett opp igjen.
Smør 4 bakeark med olje.
Jeg deler deigen i to for tynnest mulig resultat, og kjevler hver del ut mellom to bakeark så tynt som mulig. Bakearkene skal være på under steking.
Ha på hvert sitt bakebrett og stek i ovnen i 10 minutter.
Ta ut av ovnen, rull sammen og kutt i ønsket tykkelse. 
Fiks Ferdig :) 


 
Kremet pastasaus
3dl fløte
1 boks valgfri Tine kremost. Afrikansk Paprika er min favoritt :) 
150g Bacon i Terninger
250g valgfritt kjøtt - Her har jeg brukt strimlet svinekjøtt 
Ca en halv brokkoli i buketter
1 stor rødløk eller 3 Sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts Sambal Oelek eller ferskkuttet chili (kan sløyfes - men gir en god piff til retten)
Salt og Pepper etter smak

Skjær bacon i terninger og eventuelt kjøtt i strimler. Du kan også bruke en pakke kjøttdeig. 
Del løken på langs og kutt til halvsirkler.
Brekk brokkolien i buketter.  
Ha fløte, kremost og sambal i en egen kasterolle, varm opp på middels varme til kremosten er løst opp i fløten. Pisk/rør innimellom.
Stek bacon og kjøtt til det er gjennomstekt. Ha i champinjong og hvitløk og stek videre til champinjongen har trekt til seg stekefett og fått en gylden farge.
Tilsett løk og brokkoli. Brokkoli og løk skal helst være crunchy og ikke for bløt.
Når løken er blank, hell over fløte og kremostblandingen.
Gi et raskt oppkok og la stå på varme til sausen tykner og smak til med salt og pepper.
Server med lavkarbopasta eller Zoodles, og gjerne et dryss parmesan eller finrevet hvitost. 
Håper det smaker :)

Lavkarbo Skoleboller

Deilige Skoleboller som smaker som gjærbakst

Det dufter bakverk i hele leiligheten, og jeg kunne ikke vente med å dele denne fantastiske oppskriften :)
Basert på denne oppskriften har jeg kommet fram til det som må være tidenes beste lavkarbo skoleboller! Jeg har bytta ut den klassiske vann/eggehvite og melis glasuren med en rik og fyldig frosting, laget på slump. Vaniljekremen er inspirert av Sophie Hexebergs oppskrift. 

Start med å lage vaniljekrem og sett ovnen på 175grader.

Vaniljekrem
3 eggeplommer
1,5dl fløte
1 toppet ts johannesbrødkjernemel
1 vaniljestang
30g sukrinmelis

Skjær vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og tilsett frø og stangen i fløten. Varm fløte og vanilje til kokepunktet. Visp inn jbkm og trekk av platen. Skill eggene og legg hvitene til siden (de skal brukes i bollene)
Pisk sammen eggeplomme og sukrinmelis til eggedosis. Ta ut vaniljestangen og hell fløten i en tynn stråle i eggedosisen mens du stadig visper. Sett til avkjøling i kjøleskapet.   

 

Bolledeig

170g mandelmel (vanlig, ikke fettredusert)
5 ss Fiberhusk
2 ts eplecidereddik
2 ts bakepulver
2 dl (100g) sukrinmelis
1klype salt
1 ts kardemomme
3 eggehviter
3 dl kokende vann

Kok opp vann. Bland alle tørre ingredienser i en bolle mens vannet koker opp. Skill plommen fra eggehviten, plommene bruker du til å lage vaniljekrem. Ha eplecidereddik i det kokende vannet. Tilsett eggehviter og vannet i det tørre mens du visper, evt bruk kjøkkenmasin (har du Kenwood funker det best med K-kroken.) Del deigen i 6 og form bollene med fuktede hender, press de noe ned så de ikke blir så høye og lag et lite avsøkk i midten. Stekes på 170g på nederste rille i 40minutter før du tar de ut av ovnen og har på en ss vaniljekrem. Stek de så videre i 20minutter. Total steketid 60minutter.   

Lag glasur mens bollene avkjøler. 

Glasur
60 g Kremost naturell (en halv boks Tine Kremost)
2 ss smelta smør
2 ss fløte
1dl (50g) sukrinmelis
Et par dråper vaniljeekstrakt eller essens


Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til det er godt blandet.
Fordel glasuren på bollene og dypp tilslutt bollene i kokosmasse. 


Velbekomme :)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

 

Guide: Hvordan regne ut karbohydrater i oppskrifter.

Det er ikke alle som er like stødig i mattematikk (jeg for eksempel). Her er en enkel forklaring på hvordan man regner seg fram til riktig antall KH i x antall gram matvarer, samt hvordan man finner ut antall total og pr 100g KH i en oppskrift.

 

Formelen for å finne antall KH.
Antall KH pr 100g ÷ 100 × mengde.
Eksempel:
Mandler har 6,3g KH pr 100g. Jeg vil vite hvor mange mye KH det er i 25g.
6,3 ÷ 100 = 0,063
0,063 × 25 = 1,575

Jeg har funnet på en oppskrift og vil vite hvor mange KH det er pr 100g.
Eksempel:

Den imaginære tomatsuppen jeg lager består av:
100g hakkede tomater = 3g KH
1dl (100g) fløte = 2,9g KH
50g vårløk = 2g KH
100g bacon = 0g KH
50g ost = 0g KH

3 + 2,9 + 2 + 0 + 0 = 7,9. Suppen skal i teorien veie omlag 400g. Siden det høyst sannsynlig har fordampet endel væske bør vi uansett veie den ferdige suppen. 

La oss si den veier 350g. Da blir regnestykket slik:
Total KH ÷ matens vekt × 100:

7,9 ÷ 350 = 0,0225714286
0,0225714286 × 100 = 2,25 

Sånn, verre var det ikke :) Håper det gav mening. 

 .oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Tidenes beste Keto/LK brød, garantert!

Leter du etter det perfekte brødet? Search no more :)

Denne oppskriften lages ukentlig hos oss, og ikke uten grunn. Disse rundstykkene er omtrent identisk med vanlig brødmat! Min ikkelavkarbospisende bror kjente ikke forskjellen da jeg serverte han en blings, og sa han aldri hadde gjettet det hadde jeg ikke sagt noe :) 

Jeg fant oppskriften her. Oppskriften er utviklet av den dyktige Velværeeksperten, bloggeren, forfatteren og gründeren Maria Emmerich
Du kan lage din egen personlige vri ved å tilsette litt frø og kjerner :) Det kan hende du opplever at rundstykkene blir hule, men da kan du prøve å justere mengden bakepulver, det funket for meg :) 


Oppskriften gir 6 deilige rundstykker

170g mandelmel (ikke den fettreduserte. Deler av mandelmelet kan byttes ut med sesammel eller linfrømel)
3 eggehviter 
5ss Fiberhusk/annet merke physillum
2ts bakepulver
2ts eplecidereddik
1klype salt og/eller annet krydder 
3dl kokende vann. 

Sett ovnen på 175grader. Kok opp vann. Bland alle tørre ingredienser i en bolle mens vannet koker opp. Skill plommen fra eggehviten, plommene kan du bruke til å lage f.eks majones, bearnaise, vaniljesaus osv. Ha eplecidereddik i det kokende vannet. Tilsett eggehviter og vannet i det tørre mens du visper, evt bruk kjøkkenmasin (har du Kenwood funker det best med K-kroken.) Del deigen i 6 og form rundstykkene med fuktede hender. Ha på frø om ønskelig, for eksempel solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø, linfrø, valmuefrø. Stekes på nederste rille i 50-60minutter. Avkjøl og nyt :)


 


Velbekomme :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

 

Minibrød på 90 sekunder

Idag er jeg hjemme og sprekksjuk, dårlig matlyst og omeletten jeg har spist til frokost de siste dagene fristet ikke.
Hadde lyst på "brød" men har ikke maktet å bake i det siste.
Hva gjorde jeg da? Mug bread, eller brød-i-en-kopp, såklart :)
Jeg er usikker på oppskriftens opprinnelse, men jeg fant den første gang her

♡ Totalt 1,90g KH i hele brødet ♡

♥30g mandelmel (Jeg brukte egenmalte mandler m/skall - syns det gir en mer brødlignende konsistens)
0,5ts bakepulver
♥1 egg
1ss smeltet smør
♥1 liten pinch salt 

Mix egg og smør med en gaffel rett i koppen. Ha i de tørre ingrediensene og mix til du får en jevn røre. Sett på full galopp i mikroen i 90sekunder. Ta brødet ut av koppen og avkjøl. Skjær i passe tykkelse og nyt :) Resten av brødet oppbevares best i kjøleskap. 

Du kan også med hell bytte mandelmel med sesammel/knuste sesamfrø i denne oppskriften. Enten delvis eller i sin helhet..oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Matvareliste og tips til nybegynnere

Det er ikke alltid lett å vite hva man kan og ikke kan spise når man skal begynne med lavkarbokosthold. Vi deler herved en liste over det som etter vår mening er absolutte must haves som nybegynner.

Start med å tømme tørrskap, kjøleskap og fryser for "nei mat". Ikke bare gjør du et viktig tiltak for å redusere sjansen for å falle for fristelser, men det er jo en så deilig følelse å få tatt en skikkelig ryddesjau i skap og skuffer :) Alt på denne listen finner du i de fleste matvarebutikker, unntak skriver jeg i parantes. So here it goes: 

 

Must Haves

Tørrskap

Mandelmel
♦ Fiberhusk/finmalt physillum
♦ Bakepulver
♦ Virgin eller Extra Virgin kokosolje (Helsekost og internasjonale matbutikker)
♦ Raffinert kokosolje
♦ En god Olivenolje
♦ Sesamfrø
♦ Linfrø
♦ Nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler)
♦ 85% mørk sjokolade
♦ Sukrinmelis
♦ Johannesbrødkjernemel (helsekost og enkelte store matvarebutikker)
♦ Boksmat (aspargesbønner, tomatpurre, hakkede tomater, tunfisk, bambusskudd osv)

Honorable mentions:
♦ Solsikkefrø, gresskarfrø, kokosmasse, kokosmel, Sukrin Gold, Sukrin, Fettreduserte meltyper fra Funksjonell Mat (sesam, kokos, mandel, peanøtt), Baconsnacks av baconsvor (Øffer, OK, Maarud)

 

Kjøleskap

♦ Smør (saltet og usaltet)
♦ Egg, massevis av egg!
♦ Majones
♦ Seterrømme
♦ Cottage Cheese
♦ Gode kjøttpålegg men helst ikke farseprodukter.
♦ Forskjellige typer faste og smørbare oster.
♦ Tine Kremost (Philadelphia har for mye myse)
♦ Blomkål
♦ Sellerirot
♦ Brokkoli
♦ Agurk/Tomat/Paprika/Salat

Honorable mentions: 
♦ Lerums sukkerfri syltetøy, Idun sukkerfri tomatketchup, varmrøkt makrell og/eller andre rene fiskeprodukter (Personlig anbefaler jeg ikke makrell i tomat da den inneholder en del sukker), Sambal Oelek (om du er glad i sterk mat), Oliven, Kapers, Snackpølser fra Grilstad, Stangselleri.

 

Fryser

♦ Brokkoli og blomkålmix 
♦ Aspargesbønner
♦ Isbiter med litt sitron eller lime i. Isbiter med bringebær er også friskt og deilig i et glass vann.
♦ Diverse kjøtt og fiskeprodukter, gjerne kjøpt på tilbud. 
♦ Bringebær og bærmix
♦ Ferdiglaga pizzabunner og andre bakevarer som kan fryser
♦ Middagsrester som kan varmes opp på dager du bare ikke gidder å lage mat. 

 


Noen nyttige tips og velmente råd på veien :)

*Se etter tilbud! (Jeg har lasta ned appen "mattilbud"). Kjøttdeig er så anvendelig så det kjøper jeg alltid på tilbud. Ta gjerne ut av forpakningen, ha i brødpose og klem flat. Tar mindre plass og tiner raskere .

*Bruk matvaretabellen.no eller last ned app. Bruker den flittig selv. Har laget meg en oversikt over KH i diverse grønnsaker som henger på kjøleskapet. Grei påminnelse.

*Trål internasjonale matbutikker om du har noen der du bor. Mye god mat, og ofte billigere enn helsekost/kjedebutikker. Har blant annet funnet sylteagurk uten sukker, sukkerfri sweet chili, kapers, Oliven, rent peanøttsmør, kokosoljer, mandelmel, kokosmel og div krydre.

*iHerb.com, Gymgrossisten.no, Kinsarvik.no ! :)

*Les bøker! Begynn gjerne med "Frisk med lavkarbo" av Dr. Sofie Hexeberg. Veldig informativ og lett forståelig.Vær obs på at det finnes like mange meninger og erfaringer som det finnes folk. Det er supert å tilegne seg kunnskap av andres erfaringer, men til syvende og sist må du finne din egen vei og hva som funker best for deg. Husk at dette er en livsstilsendring og ikke en quick fix, og du skal potensielt (og forhåpentligvis) leve med dette kostholdet resten av livet.

___
Lavkarbo skal ikke være komplisert. Ikke bry deg om kcal, matmengde, fasting, og andre ting du sannsynligvis kommer til å lese eller høre om, tiltak trenges ikke iverksettes med mindre du stagner over en lengre periode uten en tilsynelatende grunn. Så lenge du holder deg under så og så mange karbohydrater pr dag og unngår sukker- og stivelsesrike matvarer skal det være nok for de aller fleste. 
___
Spis når du er sulten og stopp når du er mett.
___
Vær tålmodig og i
kke gi opp, hva enn målet ditt er så kommer du dit.
___
Ikke sammenligne deg med andre, folk er forskjellige og det er ikke gitt at det som funker for dem funker for deg. Hvor mye hyppig vektnedgang er individuelt. Dette er ikke en mirakelkur.
___
Få nok søvn og stress ned. Søvnmangel og stress er ikke bra for noen, og spesielt ikke når man er i startfasen av en kostholdsendring. Kroppen trenger tid på å tilpasse og omstille seg, dermed er søvn utrolig viktig. 
___
Vær kritisk til ting som høres for godt (eller for dårlig) ut til å være sant. Undersøk gjerne selv og følg magefølelsen. Kildekritikk er stikkordet her.

___
Husk å drikk vann og få i deg salt og andre elektrolytter! :) 

 


Lykke til :)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

 

Introduksjon :)

Hei og Velkommen til bloggen vår :)

Tenker vi starter med å fortelle litt om oss selv og formålet med denne bloggen. Vi er et par i midten av 30årene som la om livsstilen i 2017. Vi har begge noen kilo for mye, men hovedsakelig valgte vi å legge om kostholdet med håp om å forbedre helsen. Jeg, Ena, har tidligere prøvd meg på lavkarbo men tror ikke helt jeg visste hva jeg dreiv på med. Jeg har hashimotos, kort fortalt en autoimmun sykdom der mitt eget feilkoblede immunforsvar gradvis ødelegger skjoldbruskkjertelen, som igjen fører til hypoteriose (lavt stoffskifte).

Kiloene har nok kommet snikende på i løpet av årene parallelt med oppbussing av symptomer samt andre helseproblemer. Hverdagen tuter og går og man tenker kanskje ikke så mye over det mens det står på, og jeg har aldri hatt problemer med min egen vekt.
Min oppvekker kom i forbindelse med et legebesøk for oppfølging av sykdommen og medisinering. Blodprøver ble tatt, og viste høy verdi av C-Peptid (insulinresistens). Jeg ble livredd, og mildt sagt sjokkvåknet av denne heftige realitetssjekken. Jeg kasta meg rundt og googlet som en helt, leste meg opp på insulinresistens og konkluderte raskt med hva som måtte til; Ketogent kosthold.
Ringte samboeren min som var offshore og fortalte han om blodprøvene, fortvilelsen og planene mine. Til min store overraskelse hadde han tilfeldigvis lekt med tanken på lchf selv. Han støttet meg 100% og gledet seg til å komme hjem så han kunne starte opp sammen med meg. 

Ringte mamma som har god erfaring med lchf, og som for øvrig har mast i årevis på at jeg på grunn av sykdommen min burde legge om kostholdet. Hun minte meg alle de utallige bøkene hun har gitt meg om emnet opp gjennom årene, og oppfordret meg til lese meg opp og suge til meg alt jeg kunne finne av kunnskap. Jeg nærmest sprang ned til fjellet av unyttig crap som er vår bod. Banet meg vei gjennom esker med hvem vet hva, flamingobaderingen fra syden, maleriprosjektet som aldri ble mer enn halvferdig, poser med klær, pyntegjenstander fra attenhundreogwhoknows før jeg endelig fant eska med bøker. Grabba til meg bøkene fra mamma og satte umiddelbart i gang med å styrtlese "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" av Dr. Sofie Hexeberg. Samme dag tømte jeg tørrskap, kjøleskap og fryser for de matvarene jeg visste ikke var forenelig med et lavkarbokosthold. Posevis med sukker, diverse melsorter, posesupper og sauser, pastaprodukter, ris, syltetøy, dressinger ++ nærmest fløy ut av verandradøra og inn i bilen til brodern. Dagen etter startet jeg operasjon RefyllSkapMedSunnMat. Jeg prøvde fortvilt å finne en komplett og ferdig liste online over hva man bør ha, såkalte must haves, men ingen hell. Har for øvrig laget en liste selv nå som forhåpentligvis kan være til hjelp for nybegynnere. Deler den i neste innlegg :) Skapene ble fylt opp etter hvert som jeg lærte. 

Når samboeren min kom hjem fra havet, på det tidspunktet hadde jeg holdt på alene i vel 2 uker, satte han i gang umiddelbart. Han har tidligere vært skeptisk til dette kostholdet, og har sverget til lavkalori og trening. Han begynte å bli lei vekta som jojo'et opp og ned til tross for iherdig trening og "sunt kosthold". Han  har diagnosen podagra (urinsyregikt) og hadde hyppige utbrudd til tross for at han fulgte kostholdsrådene folk med denne sykdommen får. Til dags dato (bank i bordet) har han ikke hatt et eneste utbrudd, ikke så mye som en antydning.

Etter til sammen titalls kilo i minus, en lettere hverdag, mindre helseplager, mer energi, mye erfaring og kunnskap rikere, er vi nå veldig godt i gang med vårt nye liv på ketogen kosthold. Vi er over gjennomsnittet glad i å lage mat og vi gleder oss til å dele oppskrifter, kunnskap og erfaringer med dere :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat