Béarnaise saus uten egg


Jeg har vokst opp med foreldre som begge er glad i å lage mat. Vanvittig god mat! Så jeg har nok dem å takke for at jeg kan lage mat ifra bunnen og uten oppskrift. Jeg har aldri vært noe fan av halvfabrikata, men jeg lyver om jeg hevder jeg aldri har brukt en posesaus i mitt liv. Jeg har nemlig hatt en svakhet som jeg litt motvillig skal innrømme for dere (haha); Knorr Bearnaise saus fra pose. Ja jeg vet, det er som å banne i kirka å i det hele tatt anerkjenne denne som en béarnaise saus, og i tillegg foretrekke denne framfor ekte vare! Men det er sannheten, jeg har aldri likt ekte béarnaise, jeg syns det smaker varm majones. Der, jeg sa det. Jeg fikk så utrolig lyst på "béarnaise" til entrecôten på fredag og siden jeg har fått litt stygga på egg etter eggefasteeksperimentet mitt, så utgikk eggeplommer! Så, med litt prøving så kom jeg fram til oppskriften jeg nå skal dele med dere; en béarnaise saus UTEN egg som smaker som posesaus!
Så, om du som meg foretrekker posebearnaise, har eggeallergi, eller av en eller annen grunn har lyst å prøve denne sausen, gled deg, den er knallgod! Hellstrøm hadde sikkert satt kaffen i vranghalsen om han hadde lest dette, men here it goes! 


Fett & Forstands liksombearnaise uten eggeplomme
50 g temperert smør 
1 dl fløte

1-2 ts sitronsaft
2-3 ss estragon 
1 liten sjalottløk, ca 10 g/1 ss finkuttet sjalottløk
salt og pepper etter smak

Ha halvparten av smøret i en liten kasserolle og la brese opp. Ha i finhakket sjalottløk og surr til det blir mørt. Ha i estragon, fløte, sitronsaft og rør godt. La småputtre i 3-4 minutter til sausen begynner å tykne. Ta sausen av platen og pisk inn resterende smør. Smak til med salt og pepper og nyt! :)


Velbekomme :)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Eggefaste dag 4

 


Begynnelsen av dagen gikk bra, men jeg greide ikke spise mer enn 5 egg totalt igår. Jeg var rett og slett ikke sulten og ble dårlig ved tanken på å spise, så jeg orka ikke presse i meg noe. Ble skikkelig dårlig igjen på kvelden, uggen og generelt bare uvel. Jeg vet ikke om det har noe med eggefasten å gjøre eller om kroppen bare generelt er i ulage denne uka. Når jeg våknet idag følte jeg meg forholdsvis fin igjen, men magen bråkte noe voldsomt. Ikke sånn sulten rumling, bare veldig merkelig. Bestemte meg for å avbryte idag, gidder ikke en dag til der jeg risikerer å bli dårlig, dessuten tør rett og slett ikke ta sjansen på å bli syk siden jeg skal reise til Gardermoen på Landsmøte til Kostreform på Lørdag. Jeg spiste et lavkarboknekkebrød med smør, spekeskinke og majones til frokost idag, og rumlingen stoppet umiddelbart. Konkluderer med at 4 dager holdt i massevis og at neste gang (hvis jeg gidder) gjør jeg dette ifm en helg. 
Vektmessig har jeg mistet 2 kg på 4 dager, men jeg vil tippe det bare er væske. Jeg er jo i ketose ellers, så denne fasten har nok ikke gjort store forskjeller seg for min del. Men det blir spennende å se om de 2 kg holder seg av og om vektnedgangen fortsetter jevnt og trutt :)
Jeg skulle ønske det var litt mer futt i meg denne uka, at jeg kunne brukt litt mer tid på å forske på oppskrifter osv, men jeg har rett og slett ikke hatt energi. Menyen på dag 4 var den samme som dag 3.

Ønsker dere en strålende dag :)



 

Eggefaste dag 2 og 3


De av dere som følger oss på facebook fikk sikkert med dere at jeg lå nede for telling igår. Vet ikke helt hva som skjedde men jeg trodde først det hadde med eggefasten å gjøre, men det hadde nok heldigvis ikke det.
 Da jeg våknet igår var jeg rimelig uggen. Men jeg slengte på meg trynet, pressa i meg et kokt egg og osteknekkis og beina på jobb. Var delvis uvel, men det kom liksom i bølger, så jeg trodde det skulle gi seg. Jeg greide en halv dag på jobb med på og av "uggenhet" før jeg måtte kaste inn årene og dra hjem. Hadde feber, kvalm, kaldsvett og utrolig vondt i korsryggen av alle plasser. Trodde flere gang jeg skulle kaste opp, men det skjedde heldigvis ikke. Jeg snakka med legevakta og det var en liten mistenkte om en mulig nyrebekkenbetennelse, men vi ble enig om at jeg skulle prøve å ta paracet og ibux og ringe tilbake om smertene ikke avtok. Jeg hadde absolutt ingen matlyst og sov mer eller mindre hele resten av dagen, men når jeg våknet i morges var jeg helt tipp topp. Utrolig merkelig, men sånn var det altså. Uansett, jeg fortsatte der jeg slapp med eggefasten, for jeg er jo som sagt et stabeist! 
Veide meg forøvrig idag og vekta viser 1,5 kg mindre. Sannsynligvis endel væske, men gøy uansett. 

Idag har jeg spist;

(igjen må jeg bare få presisere at de aller fleste eggefaste "reglene" jeg har lest så er kremost innafor, men det er helt og holdent opp til hver enkelt å undersøke selv og finne ut hva som passer for seg.)


Frokost
Bulletproof coffee med 1 ss smør og 1 ss MCT
Omelett av to egg med en skive Rema 1000's ferdigskjærte Cheddar


Lunch
1 osteknekkis og enkel eggesalat
Osteknekkis: Ha osteskive på et bakepapir og sett i mikroen på full peising i 1,5 - 2 minutter. Sjekk gjerne innimellom da det er kort mellom fantastisk og fiasko :)
Enkel eggesalat: 2 egg, 2 ss majones, salt, pepper, pinch med karri, pinch med cayennepepper, lite dryss tørket gressløk. Bland alt godt sammen, utenom egg som du kutter på langs og tvers i eggdeler og vender inn tilslutt. 


Middag
Fettuccini Alfredo - OMG FOLKENS!
Jeg er evig takknemlig for denne oppskriften som jeg fant her. Dette blir middag i morgen også, og sikkert endel ganger etter eggefasten også, da bare med rikelig bacon! Hahah :) 
Denne oppskriften er til 1 porsjon.

Pasta
2 egg
30 g kremost
pinch med pepper
pinch med hvitløkpulver


Bland alt i en blender, ha i en smurt form og stek på 160°C i 8-10 minutter - jeg lagde dobbel porsjon og fikk dermed plass i et vanlig bakebrett. Brukte bakepapir. Når den er ferdig ruller du den sammen og kutter i passe strimler. 


Saus
30 g mascarpone
(du kan også bruke kremost - jeg brukte en blanding for å bli kvitt rester)
1 ss smør
1 ss revet parmesan


Ha alt i en skål i mikrobølgeovn på full guffe i 30 sekunder. Ta ut og visp. Ha tilbake i mikroen i 30 sekunder, ta ut og pisk godt. Hell over "pastaen", ha over litt revet ost og provance krydder om ønskelig, og Voila! N A M M E N A M!!!! 




Velbekomme :)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat





 

Eggefaste dag 1



Idag starta jeg på prosjekt eggefaste. Jeg tenker å kjøre en 5 dagers når jeg først er igang. Jeg har som nevnt ingen spesiell grunn for det, bortsett fra ren nysgjerrighet. Jeg veide og målte meg i dag tidlig så det blir spennende å se om det har noe effekt vektmessig. Så langt kan jeg si at dette nok kommer til å bli en veeeeeeeeeldig lang uke! :) Men; sta som et esel og full av pågangsmot så er jeg fast bestemt på å fullføre! 
EDIT: Etter en relativt spydig kommentar der noen hevdet at søtning og kremost ikke er "tillat" på eggefaste og at jeg ikke bør "anbefale" det til andre vil jeg bare presisere;
1: Det finnes flere tilnærminger til eggefaste - ifølge de fleste "variantene" er kremost, stevia og erythritol OK!
2: Det er helt og holdent opp til folk selv hva de ønsker å spise. 

Dette har jeg spist idag;

Frokost

1 kokt egg og en bulletproof coffee - eller kulekaffe som Kenneth kaller det.
Bulletproof coffee består av kaffe, smør og mct olje. Høres rart ut, men smaker veldig godt og gir en fin energiboost på morgenen :) 


Lunch

Omelett av 2 egg og to skiver ost samt en god klatt baconost ved siden. 


Middag

Pannekaker (2 stk)
2 egg
35 g kremost
1 ts kanel (kan sløyfes)
1 ts Sukrinmelis (kan sløyfes)

Fyll
30 g romtemperert smør
2 ts Sukrinmelis
1 ts kanel


Pisk sammen ingrediensene til fyllet til det blir fluffy.

Ingrediensene til pannekakene kjøres i blender, la hvile i 5 minutter, stekes, smøres og nytes :) Oppskriften fant jeg her - med ørsmå justeringer. 


Kvelds
Ostechips med enkel eggsalat





To Be Continued! :)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Tricolor Ostekake



Vi feiret 1200 følgere på Facebookgruppen vår med en aldri så liten konkurranse der vi spurte etter en utfordring. Vinneren ble forslaget "En Kreativ Kake" og dermed ble denne Tricolor Ostekaken født.
Denne kaken passer springformer mellom 22 - 26 cm. Jo mindre form jo høyere blir kaken. Du bestemmer selv om du vil lage den med like mange lag som meg eller om du vil lage den enklere. Hvis du ikke har en høy springform kan du gjøre som jeg gjorde og bare forflytte formen oppover mellom lagene. Dette krever litt arbeid men det går helt fint. Jeg hadde bakepapir rundt kaken som gjorde jobben lettere (se bilde under). 


Bunn
200 g mandelmel (gjerne selvkvernede mandler - håndmalt eller i blender)
4 ss kakao
100 g smør
4 ss Sukrin Gold*
4 ss Fibersirup Gold*


*Kan byttes ut i annen søtning 

Smelt smør, Fibersirup Gold og Sukrin Gold i en stekepanne. Når det begynner å brese litt har du i resterende ingredienser og bland til alt er gjennomtrukket. Ha over i en springform, gjerne med bakepapir i bunnen, og trykk godt ned. La avkjøle.


Vanilje
Denne skal du lage to ganger om du vil ha like mange lag som den jeg laget.
OBS: Pga gelatinen og ventetiden imellom må du lage den i to omganger. 


200 g kremost
2 dl fløte
80 g Sukrinmelis eller 40 g Tagatesse
15-20 dråper vaniljeessens
3 ts gelatinpulver
6 ss lunket vann


Pisk sammen kremost, fløte, essens og søtning massen tykner. La gelatinpulveret oppløse i vannet. Smelt deretter gelatinen i 15-20 sekunder i mikrobølgeovnen, eventuelt i vannbad om du ikke har mikro. Hell over i kremen i en- tynn stråle mens du pisker. Fordel massen på kakebunnen og avkjøl i minimum 2 timer. 


Jordbær
Dette laget laget jeg med hensikt tykkere siden det var midtlaget. Jeg skriver oppskriften i to ulike alternativer - den første er om du vil gjøre som meg og ha et tykkere lag i midten - og den andre hvis du vil ha en kake med mindre lag eller vil bytte ut midtlaget med en annen smak. Med andre ord vil laget med jordbær bli omtrent like tykt som vaniljelaget med alternativ 2. 

Alternativ 1 - tykkere midtlag
300 g kremost
3 dl fløte
6 ts gelatinpulver
12 ss lunket vann
200 g frosne jordbær - knuses til pure i blender sammen med litt av fløten
100 g Sukrinmelis eller 50 g Tagatesse


Alternativ 2 - like tynt lag som resterende
150 g kremost
1,5 dl fløte

3 ts gelatinpulver
6 ss luket vann

100 g frosne jordbær - knuses til pure i blender sammen med litt av fløten
50 g Sukrinmelis eller 25 g Tagatesse 



Pisk sammen kremost, fløte, jordbærpure og søtning til massen tykner. La gelatinpulveret oppløse i vannet. Smelt deretter gelatinen i 15-20 sekunder i mikrobølgeovnen, eventuelt i vannbad om du ikke har mikro. Hell over i kremen i en- tynn stråle mens du pisker. Fordel massen på kakebunnen og avkjøl i minimum 2 timer. 

Lager du alternativ 1 skal du nå lage et lag til med vaniljekremen. 

Når den er avkjølt lager du

sjokoladetopping
200 g kremost
2 dl fløte
100 g Sukrinmelis eller tilsvarende annen søtning
4 - 6 ss kakao


Pisk sammen alle ingrediensene til kremen tykner, smak deg fram mht søtning og sjokolade. Hvis massen blir for "seig" kan du ha i litt mer fløte. Ha straks over i en sprøytepose og fordel på kaken. Hvis du vil lage roser slik jeg gjorde finner du en fin videosnutt med framgangsmåte her.


Velbekomme :)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat



 

Lavkarbo Jordbærpai med Frisk Ostekrem



Pappa var på besøk igår og jeg hadde lyst å lage noe lettvint og godt til kaffen, dermed ble denne oppskriften født :) 

Bunn

40 g fettredusert mandelmel 
40 g fettredusert kokosmel
1 ss fiberhusk
50 g romtemperert smør
1 ts sitronsaft
1 ts bakepulver
1 egg
2 ss Sukrinmelis
4-5 dråper vaniljeessens

Forvarm ovnen til 180°C. 

Bland sammen alt bortsett fra egg, egget blandes i på slutten. Kjevles ut mellom to bakepapir og fordeles på to små former (14 cm) eller en stor (26 cm). Stek midt i ovnen i 20 minutter.

Fyll
70 g kremost
1 dl fløte
80 g jordbær - gjerne frosne
2 - 3 ss Sukrinmelis
4-5 dråper vaniljeessens
Jordbær eller annet til pynt

Knus jordbær i blender. Pisk sammen resterende ingredienser til det blir stivt. Ha i jordbærpureen til slutt. Pynt med friske bær.

Jeg hadde bare en liten paiform så jeg lagde noen mini mini terter i muffinsform. 

Velbekomme :) 


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

 




 

Lavkarbo pai med kylling og hjemmelaget pesto





Jeg fikk så lyst på pai idag! Til tross for restene i kjøleskapet, de fikk vente. Smaksløkene vil ha det smaksløkene vil ha! :) Denne oppskriften passer en medium paiform på ca 26 cm :)


Paibunn

20 g kokosmel*
30 g sesammel*
30 g mandelmel*
50 g romtemperert smør
1 egg
1 ss fiberhusk
litt salt
3 ss kaldt vann

Forvarm ovn til 180
°C. 
Bland sammen mel, fiberhusk, salt og smør til du får en kornete konsistens. Tilsett egg og vann og bland godt. Kjevle deigen ut mellom to bakepapir, og ha forsiktig i paiformen. Forstek på midterste rille i 10 minutter.

*Alle fettreduserte. Jeg vil anta at man kan bruke bare den ene eller andre, jeg blandet for å unngå at paien skulle smake for mye av noen av de :)

Pesto


1 potte basilikum
2 ss ristede pinjekjerner
2 ss parmesan 
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
salt og pepper

Puls basilikum, pinjekjerner og hvitløk i food prosessor eller blender. Vend inn olje for hånd og smak til med salt og pepper. 


Fyll
300 g strimlet kylling
4 - 5 medium champinjonger
1 fedd hvitløk
1 liten rødløk
salt og pepper
2 egg
2 dl fløte
1 toppet ss pesto
100 g revet ost

Stek kjøtt og krydre med salt og pepper. Tilsett champinjong og hvitløk og stek videre. Ha i løken til slutt og stek til løken er blank. Ha over i paiformen. 

Pisk egg, fløte og pesto godt sammen. Vend inn ost på slutten og fordel over paien. Pynt eventuelt med roser av spekeskinke og basilikumblader. Stek nederst i ovnene på 180
°C i 35 minutter. La hvile i minumum 10 minutter før du skjærer i paien.







Her servert med babyleaf mix, plommetomater, fetaost og en klatt pesto :)
Velbekomme :)




.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Lavkarbo Sjokolademarmoriert ostekake





Jeg snubla over en oppskrift på en kake på en Nederlandsk lavkarboside jeg er med i, den kaka så så god ut at den måtte jeg bare prøve! Jeg delte riktignok oppskriften i 4, og fikk plass i en kjempesøt liten springform fra Søstrene Grene :) Oppskriften nedfor er til en rund springform i standard størrelse (21cm dia):)
 Her er oppskriften, oversatt til Norsk og med noen små justeringer :)


Lavkarbo Sjokolademarmoriert Ostekake
Forvarm ovnen til 180°c

Bunn

60 g smeltet smør
40 g mandelmel
125 g kokosmel
1 eggehvite
1 ts kanel (kan sløyfes)
30 g Sukrinmelis 

Miks alt godt sammen, ha i en smurt springform og stek på midterste rille i 20 minutter. 


Fyll
150 g sjokolade
500 g kremost
80 g Sukrinmelis 
2 ts vaniljekstrakt eller 3-5 dråper vaniljeessens
4 egg

Smelt sjokoladen i vannbad. Pisk sammen ost, Sukrinmelis og vanilje. Pisk inn ett og ett egg. Ha over den forhåndsstekte bunnen, hell over den smeltede sjokoladen og bruk en kakepinne eller lignende for å lage mønster. Stekes på midterste rille i 50 - 55 minutter. La kaken avkjøle helt før du tar den ut av formen og skjærer i den. Server gjerne med litt friske bær og krem eller hjemmelaget sukkerfri is :)


Velbekomme :) 

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Fritert Kyllingfilet med Sursøt Saus på lavkarbovis




Jeg bare elsker asiatisk mat, og spesielt kinesisk :)
Denne retten krever litt tid, men det er så verd det!

Paneringsmel lager du av valgfritt lavkarbobrød, helst et lyst. Jeg brukte 2 stk mug bread.
Skjær brødet i passe biter, tørk i mikrobølgeovnen på tineprogram med 5 minutters intervaller. Sjekk brødet imellom intervallene. Det tok ca 15 minutter før mine var klare. Når de er tør knuser du de mellom fingrene. Du kan også tørke brød i ovnen.


Fritert Kyllingfilet


350 g kyllingfilet
paneringsmel
1-2 pisket egg
2-3 blokker delfiafett (til fritering)
(alternativt kan du steke de i stekepanne)

Marinade:
1 ss olivenolje
1 ss sesamolje (alternativt 1 ss olivenolje)
1 ts hvitløkpulb
er
1 ts løkpulver
1 ts paprikapulver

Kutt hver kyllingfilet i 4 biter. Vend inn i marinaden. La hvile mens du forbereder sausen. 


Sursøt saus
1 dl vann

0,5 dl eddik (juster ned mengden om du vil ha en mildere saus)
60 g Sukrin Gold eller tilsvarende mengde annen søtning
1 ts salt
2 - 3 ss soyasaus
4 ss sukkerfri ketchup

1 ts sesamolje (kan sløyfes)
1/4 ts johannesbrødkjernemel
1 ts hvitløkpulver (valgfritt)
1 ts løkpulver (valgfritt)


Ha Sukrin Gold og soyasaus i en panne og varm opp på medium varme til Sukrin er oppløst. Ha i resterende ingredienser og kok opp under omrøring. Ta av plata og la avkjøle noe (så johannesbrødkjernemelet får satt seg skikkelig).


Varm opp delfiafett i en liten kasserolle. Dypp en brødbit i for å sjekke om oljen er varm nok. Hvis brødbiten breser er det varmt nok. Dypp kyllingbitene i egg og paneringsmel og ha direkte i den varme oljen. La hver bit steke i 5-7 minutter (til gylden) og la de dryppe av på avispapir eller kjøkkenpapir.

Lynstek grønnsakene og lag blomkålris.


Forslag til grønnsaker
wok mix
og/eller
løk
paprika
aspargesbønner
bambusskudd
vannkastanjer
minimais
champinjong
hvitløk


Blomkålris
1 blomkål
2 dl kokosmasse

Rasp blomkål på et rivjern eller puls litt og litt blomkål i blender til det ligner ris i størrelse. 
Stek i stekepanne med en klatt smør på middels til høy varme i 3-4 minutter. Ha i revet kokosmasse og stek i ytterligere 2 minutter. Ta stekepanna av plata og sett til side.
 


Velbekomme :)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat


 

Lavkarbo Bami Goreng


  
Bami Goreng, reneste husmannskosten å regne for meg som har en Nederlandsk far.
Retten er jo selvsagt ikke Nederlandsk, men på grunn av kolonisering har de lang tradisjon for indonesisk mat i landet.
Denne maten her jeg vokst opp med, og savnet noe forferdelig etter kostholdsomleggingen.
Denne oppskriften er nok til 4 - 5 personer

Lavkarbo pasta
8 egg 
250 g kremost
10 ts fiberhusk

Forvarm ovnen til 150°C varmluft. Pisk egg luftig. Ha i kremost og fiberhusk og pisk til det er godt blandet. La hvile i 10 minutter, pisk deigen lett opp igjen. Del deigen i 4. Hver del skal kjevles flat mellom 2 oljede bakepapir og stekes i 10 minutter med bakepapirene på. Når de er ferdige ruller du de sammen og kutter i ønsket tykkelse. 


Bami Goreng
600 - 700 g kjøtt
(jeg brukte sommerkoteletter, hvis du bruker noe annet anbefaler jeg å bytte ut 150 g av kjøttet med bacon)
2 - 3 fedd hvitløk
2 - 3 sjalottløk
1 gulrot
2 medium chili
0,5 purreløk
1 pakke (ca 180g) bønnespirer
1 ts sambal oelek
4 ss ketchap manis
1 ts ingefærpulver
1 ts koriander

1 ts karri
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts løkpulver


Stek kjøtt og skjær i terninger. Hakk grønnsaker i ønskede biter. Lynstek alle grønnsakene, ha i kjøtt, krydder og ketchap manis og vend til slutt inn i pastaen. Bland godt. 

Smaker utrolig godt med sataysaus :) Velbekomme :)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Lavkarbo Jaffa Cakes




Jeg har aldri vært en sweet tooth (selv om det nok ser sånn ut siden vi lager endel søtsaker, haha) :) Men en av mine svakheter når det kommer til søtt, har alltid vært Jaffa Cakes. Jeg elsker sitrus, og de 
appelsinene jeg kjøpte til besøket i påska har fristet meg altfor lenge. Jeg bare måtte ha noe appelsinish! Hva annet en Jaffa Cakes?! Denne oppskriften gir mellom 30-40 småkaker, avhengig av størrelsen. 


Gelefyll

1,5 dl vann
1,5 dl Fun Light Appelsin
revet skall fra 1 appelsin
5 gelatinplater

(flere hvis du vil ha en seigere konsistens)

Kok opp gelatin, vann og appelsinskall. Ta av platen og tilsett saft. Søtstoffene i denne safen bør ikke koke.
 Bland godt og hell over i en form. Geleen bør ikke være tykkere enn 7mm. Et tips kan være å helle 3 dl vann i formen og sjekke tykkelsen. 
Sett geleen kjølig i minimum 5 timer.


Bunn
3 egg
4 ss Sukrin Gold (eller annen søtning)

0,5 ts vaniljepulver
1 ts bakepulver
25 g smeltet smør
en liten klype salt
40 g fettredusert mandelmel

(det går å bruke vanlig men da må du ha i 20 g mer og kakene blir mye grovere i teksturen)

100-150 g sjokolade til topping
(du kan også tilsette litt delfiafett)

Forvarm ovnen til 210°C varmluft. Pisk egg og Sukrin Gold til eggedosis (Det skal være kjempefluffy og nesten hvit). Vend forsiktig inn smeltet smør, deretter de tørre ingrediensene. Bre forsiktig og jevnt ut på et bakepapirkledd bakebrett og stek i 10-15 minutter (de skal bli såvitt gylden). La avkjøle og stikk ut småkaker med pepperkakekutter, eller et glass eller lignende. Deigen som blir til overs kan du jo mumse, eller spare i fryseren til cake pops?

Stikk ut gele i noe mindre størrelse enn kaken. Smelt sjokolade i vannbad, vent til den avkjøler noe og fordel på kakene. La avkjøle og NYT! :)







.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos#kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat

Lavkarbo Stamppot




Stamppot er en ultratradisjonell Nederlandsk rett bestående av potetmos med diverse grønnsaker og noen ganger frukt, og eventuelt kjøtt. Det finnes utallige versjoner og jeg tror jeg har smakt de aller fleste opp gjennom oppveksten :)
En av mine favoritter er stamppot med surkål (skikkelig sur surkål) og med grønnkål (boerenkool). 

Idag fikk jeg lyst på preiprol, som er en stamppot med purreløk. Jeg kan jo selvsagt ikke spise potetstappe og jeg hadde dessuten glemt å kjøpe purreløk. Vårløk hadde jeg derimot, i bøtter og spann! Resultatet ble da selvsagt stamppot av sellerirotstappe med vårløk! Spis som den er eller som tilbehør til pølser eller annet kjøtt. Kjempegodt!


Stamppot - Fett & Forstand style 
1 medium sellerirot (min var 700'ish gram)

35 g meierismør (0,5 x vekten til selleriroten)
7 ss kremfløte (1 x vekten til selleriroten)
50-60 g vårløk
100 g bacon
Revet ost til topping
muskat, salt og pepper

Forvarm ovenen til 220°C. Rens selleriroten og kutt den i terninger. Dampes på rist til de er møre. Kjør i foodprosessor sammen med smør og fløte og smak til med salt, pepper og muskat. 
Stek baconterninger, vend inn vårløk helt til slutt (forvell) og rør det inn i sellerirotstappa. Ha over i en ildfast form, strø ost på toppen og gratiner i 15 - 20 minutter (til osten er gylden).
 



Velbekomme :)

Lammegryte med karri


Vi hadde fremdeles endel lammekjøttrester i fryseren etter lammelåret vi hadde forrige uke. Denne gangen ble det en deilig kokosmelkbasert lammegryte med karri. 

Lammegryte med karri

250 - 300 g lammekjøtt (gjerne rester)
1 dl stekesjy av lam (evt grønnsaksbuljong)
1 boks kokosmelk
3-4 champinjong
100 g aspargesbønner (og eller eventuelle grønnsaksrester)
100 g wokmix (og eller eventuelle grønnsaksrester)
1 rødløk
1 chili
1 neve hakket vårløk
2 fedd hvitløk

0,5 - 1 ss karri
1 ts koriander
1 ts paprikapulver
2 ss soyasaus
salt og pepper etter smak

Visp sammen kokosmelk, sjy og krydder, kok opp og la putre i 10-15 minutter på medium varme. Kutt grønnsaker og kjøtt i passe biter. Brun kjøttet sammen med champinjong, løk og hvitløk og ha over i sausen (hvis kjøttet er rått må du brune det før du tilsetter grønnsakene). Lynstek grønnsaker, litt ad gangen ellers blir det for mye fuktighet i stekepanna. Smak til med salt og pepper. 

Serveres med for eksempel blomkålris og chilimarmelade

Velbekomme :)

 

Rullepizza!




Jeg og disse ideene mine. I det den ene settes til livs popper en ny opp. Når jeg lagde Snickers rullekaka så tenkte jeg at det må jo gå an å bruke denne bunnen til noe mer? 
 Rullepizza, why not? :) Her er oppskriften på rullepizza med tomatsausen vår (uten fyll) men du kan selvsagt bruke akkurat den pizzasausen og fyllet som passer deg best :)
Slenger også på oppskrift på en spiller ny pizzadressing som smakte helt magisk sammen med rullepizzaen og salat! :)


Pizzadressing

2 ss rømme
1 ss majones
2 ss nøytral olje
1 ss sukkerfri ketchup
1 ts persille
1 ts oregano
1 ts basilikum
0,5 ts salt
pepper etter smak
et dryss cayennepepper
1 fedd hvitløk
0,5 ts paprikapilver
0,5 ts løkpulver
1 ts Sukrinmelis
 

Bland alt godt sammen og la gjerne hvile i kjøleskapet en stund så smakene får satt seg :) 

Tomatsaus

1 boks hakkede tomater
1 hvitløk
2 ts tomatpurrè
2 ss olivenolje
1 ss provance krydder
1 ts chiliflak
litt fersk basilikum 
1 ts sukrin gold eller annen søtning - for å runde av smaken
Salt og pepper etter smak

Kjør alt i blender og kok ned til passe tykkelse (smak deg fram). 


Bunn


3 egg
50 g mandelmel (ikke fettredusert)
2 ss fettredusert mandelmel

1 ts bakepulver
1 ts fiberhusk
en klype salt
2 ts oregano
50g revet ost

Forvarm ovn til 220°C
. Pisk egg til eggedosis, vend inn resterende ingredienser og fordel på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i 5 minutter. Ta ut, ha på revet ost, ha på tomatsaus og ønsket topping (løk, kjøttdeig, pepperoni osv) og avslutt med revet ost. Rull sammen og stek videre på 200°C i 15-20 minutter. 




Velbekomme :)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.
Bli gjerne med i vår hyggelige og liberale gruppe på Facebook - Fett & Forstand - Make Keto Great Again - Her deler vi fortløpende nye oppskrifter :)
Du kan også følge oss på Instagram - fett_og_forstand for mer inspirasjon :)

#matglede #lavkarbo #lchf #sunneremat #keto #ketogent #ketose #matfrabunnen #hjemmelagetmat #lavkarbooppskrifter #matoppskrifter #hjemmelageterbest #sunnmat #kos #kosemat #matutendårligsamvittighet #matmankanlevemed #suntoggodt #ketolyse #smartkarbo #smartmat